fbpx

Senior Technisch Informatieanalist

Utrecht
Fulltime

Standplaats: Utrecht
Duur van opdracht: 2-3-2020 – 31-12-2020
Uren per week:
36
Solliciteren tot en met: dinsdag 4 februari 2020 om 10:00

In de softwarefabriek “IT op de Trein” ga je de digitalisering van onze vloot verder brengen. Ons IT-platform op de trein levert al diensten als reisinformatie op schermen, omroep en mobiel, diagnose op afstand, cameratoezicht en driver advisory systems. Er lopen diverse trajecten waarin aan het vergroten van de veiligheid op het spoor wordt gewerkt, waar jij ook een bijdrage aan kunt leveren. Het domein IT op de Trein heeft een technisch karakter met tijdskritische en embedded aspecten. Er worden veel interfaces gebouwd. Dat zijn zowel interfaces binnen NS, maar ook interfaces met ProRail. Soms met moderne systemen (webservices/XML/JSON) maar soms ook met technische treinapparatuur (bitframe interfaces).  
 
Dankzij jouw inhoudelijke expertise en creatieve, verbindende persoonlijkheid ben jij van onschatbare waarde bij:
 • Het met de business owners spreken over hun wensen ten aanzien van IT functies op de trein en het uitwerken daarvan in requirements. Dat kan bijvoorbeeld zijn: voorstellen voor beoogde nieuwe functionaliteit uitwerken in epics en features, of interfaces analyseren en uitwerken in servicedefinities.
 • Het zorgen voor gevalideerde en geprioriteerde requirements en specificaties met de juiste kwaliteit en diepgang op het juiste moment voor het realiseren en beheren van de oplossing. 
 • Het vastleggen van requirements in Archimate en JIRA in onze ontwikkelomgeving.
 • Het uitwerken van user stories als basis voor de development in de sprints.
 • Het verder helpen van de softwarefabriek en de teams in de Agile ontwikkeling.  
Hier gebeurt het
Je gaat werken binnen het programma “IT op de Trein”. Dit programma realiseert allerlei IT toepassingen op de treinen van NS zoals reisinformatie, wifi, remote diagnose en cameratoezicht; dit alles via een uniform computerplatform op alle verschillende typen treinen. Het is een uitdagend werkterrein en meer dan 1 miljoen reizigers per dag zullen de IT die je maakt ervaren. De realisatie vindt voor een groot deel plaats in de softwarefabriek, bestaande uit verschillende teams. De softwarefabriek werkt op een agile wijze die op SaFe geënt is. Een omgeving waar men met respect met elkaar om gaat en eigen verantwoordelijkheid, initiatief en pragmatisme verwacht en gewaardeerd worden. Standplaats is het hoofdkantoor van NS aan de Laan van Puntenburg in Utrecht.  
Als Senior Technisch Informatieanalist werk je mee aan het hart van OBIS: de Intelligente Trein. Deze draait op elk treinstel. Daarnaast werk je aan de software representant van al die treinstellen aan de wal: de Virtuele Trein. De Intelligente Trein en de Virtuele Trein is gebaseerd op de TIBCO stack (BusinessEvents, BusinessWorks, StreamBase, ActiveSpaces, EMS, Spotfire, LiveView en andere gerelateerde producten). NS voorziet steeds meer treintypes van de Intelligente Trein (tot aan 800 treinstellen in de nabije toekomst) en er komen steeds meer toepassingen en business logica bij.
 
In de rol als Technisch Informatie-analist zal je het gat tussen de meer functionele specs en de gewenste technische implementatie aspecten voor de ontwikkelaars dichten. Naast het beschrijven van de functionele aspecten voer je ook de meer technisch inhoudelijk discussies met de architect(en) en ontwikkelaars. Hiermee streven we na dat ook de technische implementatie aspecten helder verwoord zijn. Met als uiteindelijk doel uiteraard om de kwaliteit van de software van de Virtuele en Intelligente trein verder te verhogen. Evt zou ook Validatie en review van de code t.o.v. de specs tot de werkzaamheden kunnen behoren.
Door je achtergrond en kennis met TIBCO kan je inhoudelijke discussies met ontwikkelaars voeren. Indien gewenst zijn er op termijn mogelijkheden om (eenvoudige) userstories zelfstandig op te pakken en te ontwikkelen.
 
Dit neem je mee
 • Een HBO- of WO-diploma;
 • Minimaal 5 jaar ervaring met informatieanalyse en requirements engineering;
 • Goede kennis van Scrum en Agile met de bijbehorende agile mindset;
 • Ervaring met het analyseren van beslislogica en het uitwerken in business rules en beslistabellen;
 • Ervaring met UML-datamodellering, interfacespecificaties, services en service definities;
 • Ervaring met het opstellen van user stories, specificaties in voorbeelden (SbE) en technieken als storyboarding, storymapping en use case modelling;
 • Ervaring met het organiseren van (refinement)workshops;
 • Diepgaande kennis van de TIBCO productstack, met name BusinessWorks, BusinessEvents en StreamBase;
 • Kennis van geo-informatie, geografische informatiesystemen, coördinaatsystemen en GPS;
 • Kennis en ervaring in technische automatisering en affiniteit met techniek en real-time systemen;
 • Je bent wiskundig onderlegd en thuis in logica, verzamelingenleer, meetkunde en geo-rekenen;
 • Je bent handig met Archimate, JIRA en vergelijkbare tools;
 • Je hebt ervaring in verschillende rollen binnen de softwareontwikkeling (analyse, bouw, beheer), zodat je je goed kunt verplaatsen in collega’s waarmee je samenwerkt;
 • Je hebt kennis van het Nederlandse spoorwegsysteem (rolverdeling NS-ProRail, infradata, spoorse processen);
 • Je hebt kennis van het ProRail domein en de bestaande interfaces tussen NS en Prorail; 
 • Je bent creatief, communicatief vaardig en empathisch ingesteld;
 • Je bent analytisch, pragmatisch, resultaat- en oplossingsgericht;
 • Je bent gedreven, initiatiefrijk en gericht op ontwikkeling;
 • Je boekt resultaten door mensen te verbinden.
Op NS kun je rekenen
 
Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de wereld van duurzame mobiliteit. Je maakt deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt. Van deur tot deur. De kernwaarden van NS zijn proactief, verbindend, vakkundig en gastvrij.

Sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure bestaat uit vier onderdelen: een schriftelijke voorselectie, twee sollicitatiegesprekken, cv- en referentieonderzoek en het arbeidsvoorwaardengesprek. Per onderdeel wordt door Axiflex beoordeeld of je de sollicitatieprocedure mag vervolgen. Er wordt naar meer gekeken dan ervaring en diploma’s. Jouw presentatie tijdens het gesprek en de mate waarin je binnen onze organisatie past, spelen eveneens een belangrijke rol.

Axiflex werkt volgens de NVP-sollicitatiecode en onderschrijft de doelstellingen van het Rotterdams Platform tegen arbeidsdiscriminatie.

Arbeidsvoorwaarden

Vanzelfsprekend zijn goede arbeidsvoorwaarden en een marktconform salaris gewaarborgd bij Axiflex. Daarnaast wordt van beide kanten in elkaar geïnvesteerd: jij geeft jouw kennis, creativiteit en enthousiasme. Wij stellen ons op als betrouwbare partner met wie goede afspraken worden gemaakt over inbreng en ontwikkeling.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met onze recruiter door te bellen, live chatten of whatsappen naar: +31 (0)6 40 46 00 27.

Contact

12 + 13 =